Kansallispu­ku­tuuletus

Loimaalla tuuletetaan kansallispukuja tänä vuonna Rompepäivien yhteydessä lauantaina 3.8.  entisen Nordean tiloissa Vesikoskenkadulla ja tottakai koko Rompeloimaan alueella!

Voit myös mennä Kansallispukupiknikille! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde nauttimaan niitä Keskuspuistoon. Tai osta herkut läheisistä myyntikojuista tai torin varren lukuisista ruokapaikoista.

EsiintymisaikaEsiintyjä
klo 10.15Matti Merta
klo 11Kansallispukunäytös
klo 12Riikka Hunsa
klo 12.30Ämmät äänessä
klo 13Kansallispukunäytös

Entisen Nordean tiloissa Vesikoskenkadulla on klo 10 lähtien esillä kansallispukuja ja kerrotaan kansallispukujen historiaa ja tätä päivää.. Esillä on niin upeita pukukokonaisuuksia kuin #tuunaamunperinne -henkeäkin.

Mikä ihmeen #tuunaamunperinne? Kansallispuku on kokonaisuutena juhlapuku. Nykyisen ohjeistuksen mukaan yksittäisiä kansallispuvun osia voi kuitenkin yhdistää muuhun pukeutumiseen oman mieltymyksen mukaan. Ja tämä onkin oiva tapa saada puvun osia käyttöön, pois kaapista. Tätä on kansallispukujen ”tuunaaminen”. Nykyään vanhoja, rikkinäisiä jne. pukuja myös uusiokäytetään tuunamalla erilaisiin ompeluprojekteihin. Kaikessa #tuunaamunperinne -käytössä on kyse kansallispuvun ja perinteiden kunnioittamisesta.

Nordean tiloissa on kaksi kansallispukunäytöstä alkaen klo 11 ja klo 13.  Näytöksissa on noin 20 kansallispukukokonaisuutta ja näytökset kestävät tunnin verran.

Tuuletuksessa mukana: Bello Mondo, Kelloliike Iisakki, Kelloliike J. Mäkelä, Laura-Maria, M. Koskinen, Ribbon, Today ja Timanttiset.

Kansallispuvun osien yhdistäminen tämän päivän vaatetukseen on varsinainen pähkinä purtavaksi vaateyrittäjille. Bello Mondo on erikoistunut naisten vaatteisiin ja asusteisiin. Vaihtoehtoja tuunaukseen siis piisaa, mutta yrittäjä Tuula Sirén-Mäkelä aikoo pitää kohtuuden mukana:

”Kansallispuku on niin upea ja kunnioittava asu, se pitää muistaa tässä tuuletuksessakin.”

Samaa pohtii myös vaateliikkeitä M. Koskinen ja Today luotsaava yrittäjä Martti Koskinen:

”M. Koskinen on erikoistunut miesten pukuihin ja miesten vaatteisiin ja näen, että kansallispuvusta voi yhdistää juhla-asuun moniakin asioita.”

Pukeudu siis kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa ja viettämään mukavaa rompepäivää.

Järj. Ämmät äänessä yhteistyössä Trival Oy, Loimaan Kauppa ja Palvelut Yhdistys ry, Loimaan teatteri ja moni muu.

Kansallispukupiknik

Loimaan keskuspuisto muuttuu kansallispukupiknikiksi.

Kansallispukupiknik järjestetään Loimaan keskuspuistossa Rompetapahtuman yhteydessä. Osallistujien toivotaan pukeutuvan kansallispukuhenkisesti.

Elokuun viidentenä päivänä on niin sanotusti kansallispuvun syntymäpäivä, jolloin järjestetään ympäri Suomen kansallispukutuuletus-piknikkejä.

Piknikkiin voi tuoda omat eväät tai napata herkulliset eväät markkinakojuista. Tapahtuman yhteyteen sovitettu piknik sopiikin vaikka päivän hengähdystauoksi.

Piknik on osa Suomen kansallispukuyhdistyksen organisoimaa tapahtumaa, johon on ilmoittautunut lähes 15 eri paikkakuntaa. Ensimmäisen kerran pikniktapahtuma järjestettiin Etelä-Karjalan Imatralla kahdeksan vuotta sitten.