Kansallispu­ku­tuuletus

Loimaalla tuuletetaan kansallispukuja tänä vuonna Rompepäivien yhteydessä lauantaina 4.8. Keskuspuistossa, entisen Tiimarin tiloissa ja tottakai koko Rompeloimaan alueella!

Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde nauttimaan niitä Keskuspuistoon. Tai osta herkut läheisistä myyntikojuista. Päivän aikana keskuspuistossa soi myös klo 10 lähtien akustinen musiikki, josta huolehtivat Ämmät äänessä ystävineen.

esiintymisaikaesiintyjä
klo 10Kimpasa
klo 11Ämmät äänessä
klo 12Matti Merta
klo 13Ämmät äänessä
klo 14Matti Merta

Entisen Tiimarin tiloissa Heimolinnankadulla on klo 9 lähtien esillä kansallispukunäyttely. Esillä on niin upeita pukukokonaisuuksia kuin #tuunaamunperinne -henkeäkin.

Mikä ihmeen #tuunaamunperinne? Kansallispuku on kokonaisuutena juhlapuku. Nykyisen ohjeistuksen mukaan yksittäisiä kansallispuvun osia voi kuitenkin yhdistää muuhun pukeutumiseen oman mieltymyksen mukaan. Ja tämä onkin oiva tapa saada puvun osia käyttöön, pois kaapista. Tätä on kansallispukujen ”tuunaaminen”. Nykyään vanhoja, rikkinäisiä jne. pukuja myös uusiokäytetään tuunamalla erilaisiin ompeluprojekteihin. Kaikessa #tuunaamunperinne -käytössä on kyse kansallispuvun ja perinteiden kunnioittamisesta.

Tiimarin tiloihin tulee esille noin 20 kansallispukukokonaisuutta. Ja lisäksi teidän #tuunaamunperinne -kokonaisuutenne, eli yhteensä viisi sellaista. Näitä varten teidän tulisi siis valita omista valikoimistanne vaatteet, joihin yhdistetään jokin kansallispuvun osa. Koruliikkeiltä tulee korut.

Tuuletuksessa mukana: Bello Mondo, Kelloliike Iisakki, Kelloliike J. Mäkelä, Laura-Maria, M. Koskinen, Ribbon, Today ja Timanttiset.

Kansallispuvun osien yhdistäminen tämän päivän vaatetukseen on varsinainen pähkinä purtavaksi vaateyrittäjille. Bello Mondo on erikoistunut naisten vaatteisiin ja asusteisiin. Vaihtoehtoja tuunaukseen siis piisaa, mutta yrittäjä Tuula Sirén-Mäkelä aikoo pitää kohtuuden mukana:

”Kansallispuku on niin upea ja kunnioittava asu, se pitää muistaa tässä tuuletuksessakin.”

Samaa pohtii myös vaateliikkeitä M. Koskinen ja Today luotsaava yrittäjä Martti Koskinen:

”M. Koskinen on erikoistunut miesten pukuihin ja miesten vaatteisiin ja näen, että kansallispuvusta voi yhdistää juhla-asuun moniakin asioita.”

Pukeudu siis kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa ja viettämään mukavaa rompepäivää.

Järj. Ämmät äänessä yhteistyössä Trival Oy, Loimaan Kauppa ja Palvelut Yhdistys ry, Loimaan teatteri ja moni muu.

Kansallispukupiknik

Loimaan keskuspuisto muuttuu kansallispukupiknikiksi.

Kansallispukupiknik järjestetään Loimaan keskuspuistossa Rompetapahtuman yhteydessä. Osallistujien toivotaan pukeutuvan kansallispukuhenkisesti.

Elokuun viidentenä päivänä on niin sanotusti kansallispuvun syntymäpäivä, jolloin järjestetään ympäri Suomen kansallispukutuuletus-piknikkejä.

Piknikkiin voi tuoda omat eväät tai napata herkulliset eväät markkinakojuista. Tapahtuman yhteyteen sovitettu piknik sopiikin vaikka päivän hengähdystauoksi.

Tunnelmaa pitävät yllä Ämmät Äänessä -yhtyeen musiikkiesitykset.

Piknik on osa Suomen kansallispukuyhdistyksen organisoimaa tapahtumaa, johon on ilmoittautunut lähes 15 eri paikkakuntaa. Ensimmäisen kerran pikniktapahtuma järjestettiin Etelä-Karjalan Imatralla kahdeksan vuotta sitten.